2014. márc. 17.

Teázás japán módra


Sziasztok Bogyókák!

Az előző bejegyzésemet most gyorsan követi egy új, mert megint felkerekedtünk Kirával, Mónival és Katával, hogy részt vegyünk egy újabb japán programon.
Ezúttal a japán kultúra általam egyik nagyon kedvelt részébe nyerhettünk bepillantást. A nagyon hangulatosan berendezett Marumoto Teaház szervezésében volt lehetőségünk többet megtudni és saját magunk is kipróbálni a japán tea művészetét.
Mónival és Katával már a Teaházban találkoztunk. Annak ellenére, hogy könnyen felderíthető a hely és már előzőleg, a jegyek megvételekor is jártunk ott, Kirával sikerült kicsit eltévedünk x'D De még éppen időben sikerült megérkezni :)
Móni ért oda elsőnek, így már volt asztalunk. Miután kipipálták a nevünket a vendégek listáját és leültünk Mónihoz, rögtön kaptunk is egy finom teát, majd Kata is megérkezett pár perc múlva.

Az előadást Rajzó-Kontor Kornélia teaművész tartotta. Először a matcha, vagyis a japán zöld tea történetét hallhattuk dióhéjban, majd a teafajtákról, arról, hogy mire kell figyelni egy ceremónia rendezésekor és lebonyolításakor. Végül pedig a teaművésznő bemutatta, hogy miként is készül el a porrá őrölt zöld tealevekből a finom, bár kissé keserű matcha.
Körülbelül 1-2 perc alatt kész a gyönyörű zöld, tetején habos nedű. És az egész egy gyönyörű koreográfia eredménye.

Ezt követően mi magunk is kipróbálhattunk magunkat, és elkészíthettük a saját teánkat. Először is az eszközökkel és azok megfelelő használatával ismerkedtünk meg.
Ezután mindenki megkapta a maga csészéjét, benne a zöld teaporral. Asztalonként egy, a régi idők borotválkozó pamacsára emlékeztető, úgynevezett chasen volt. Ez a nádból készült eszköz lesz az, amivel a teát "felverjük", így fog a hab is képződni a tetejére. Ahogy a chasen körbe járt, mindenki serénykedését végig követtük.

 

Azonban mielőtt a teát elkészítettük volna még elfogyasztottuk az ilyenkor szokásos süteményt, ami cukorból és vízből készült tésztaszerűségben fincsi ankout, vagyis édes babkrémet rejtett. Nyammm~ Ebből rengeteget feltudnék falni, de persze csak egyet szokás elfogyasztani belőle ^^ A funkciója ugyan az, mint a borkóstolás esetében a például a sajtnak.
Magam részéről én nagyon szeretem a matcha teát, de sokaknak túl keserű. Pedig az igazán keserű tea csak ezután következett! Mi magunk az usucha névre hallgató, leginkább elterjedt változatot készítettük el, de egy csészével készült a sokkal keserűbb és sűrűbb testvére, a koicha is. Ezt sokkal ritkábban fogyasztják, még a japánok közt is kevesen vannak, akik ezt a fajtát kóstolták volna. Csak egy csészével készült belőle, és mindenki egy kiskanállal kóstolhatta meg. Szegény Kira arcát videózni kellett volna, hihetetlen grimaszt vágott xDDD

Az elkészült matcha :)



A körülbelül másfél órás program végén még kicsit szét néztünk az üzletben, majd távozáskor átvettük még a résztvevőknek járó ajándékot, 5 g matcha port és egy kis hozzávaló édességet :)


Nagyon tetszett az előadás, a tea is finom volt és kicsit jobban megismerhettem a japán kultúra egyik nagyon izgalmas részét. A jövőben szívesen tanulnék részletesebben is róla :)





A végén csak egy kis kép az új ceruza fülbevalómról, amit Lanustól kaptam és teljes szerelemben élek vele *-*


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése