2011. aug. 8.

nebuta matsuri

Yo~~~

Haza értünk, így itt az ideje a blogolásnak :)

Az Aomoriban töltött második napon, szerdán Ayaka megint ment gyakorolni, majd miután haza ért mentünk be a városba busszal.
Először megnéztük a városi piacot. Mit ne mondjak, nem jött meg az étvágyam ^^
Mindenfelé tengeri herkentyűk tömkelege. Polipok, kagylók, halak, rákok, tintahalak és még kitudja milyen, számomra beazonosíthatatlan tengeri élőlények o_O
Érdekes volt, de számomra semmi képen sem étvágygerjesztő ^^


Aomoriban a fokhagyma nagyon finom, de drága is ^^

Itt találkoztunk Ayaka két barátnőjével. Először az utunk az alább látható 3 szög alakú épületbe vezetett.

Itt nézelődtünk egy kicsit, és vettünk nagyon finom almás pitét is *w*

Kifelé jövet megcsodáltunk a kiállított nebuta-kat is.

Aomori két karaktere, Nebutan és Haneton:
Nebutan a nevét a fesztiválról kapta, mint NEBUTAn, Haneton pedig a ruháról amit visel. Abban a ruhaában ugráló embereket nevezzük neve haneto-nak, a ton pedig a malacra utal, így a malacka a haneto+ton=Haneton nevet kapta ^^ annyira cuki, I
Haneton

Ezek papírból készültek. Belülről fém váz tartja őket. A belsejébe elhelyezett gyertyákat mára rengeteg égő váltotta fel, hogy majd este, a felvonuláskor szépen világítsanak :)
Kívülről pedig viasszal van borítva. Elég súlyos darabok is vannak köztük.
Minden évben újak készülnek, és lehet szavazni, hogy melyik tetszett a legjobban. A legtöbb szavazatot begyűjtő nebuta díjban részesül.
És mindegyik nebuta-hoz egy mese, történet is társul, ami el van helyezve az adott nebuta előtt, de régi stílusban íródott, így Ayaka elmondása szerint nem könnyű megérteni.
Ráadásul Aomori-ban a szokásostól nagyon eltérő japán nyelvet használnak, a Tsugaru-bent. Ez Ayaka családjának elmondása szerint annyira eltérő, hogy ezt a dialektust nem beszélő japánok alig értik meg ^^ Sok szó van, ami teljesen más.

pl:
magyar | standard japán | tsugaru-ben

Én | watashi | wa
aranyos, cuki | kawaii | megoi
barát | tomodachi | keyagu

Az aomori gyerekeknek a nyári szünetre házi feladat, hogy egy általuk kiválasztott nebuta-t le kell rajzolniuk, így sok gyerek papírral és ceruzával telepedett le egy-egy nebuta elé, és rajzolt.


Aomori ma is élő híres kutyája Wasao *w* Ennek megfelelően rengeteg ajándéktárgyat lehet kapni róla, és ezt az édes órás plüss-t is *-*



Most készült róla film is, itt a trailer-je:

Annyira édes (>.<) Azt írják akita, de bárhogy is nézem, nem úgy néz ki ^^ Bár lehet, hogy több fajta akita is van :)

Ezt követően a Maneki neko nevű karaoke bárba vezetett az utunk :)
Nagyon fincsi jeges kakaót ittam *w*
Itt kb 2 órát töltöttünk el, nagyon jó volt ^^
Énekeltem NewS - Sakura Girl-t, Tegomass- Kaerimichi-t, Ayakával együtt NYC - 100%Yuuki-t, Kei-el Arashi - One Love-ot, a többire már nem emlékszem ^^
Az énektudásom még mindig nem áll a helyzet magaslatán, de duettbe elmegy :P


6 óra körül jöttünk ki a karaoke bárból. Még egy óra volt a fesztivál kezdetéig, ami minden nap este 7-től volt.
Ayaka egyik ismerőse előre foglalt nekünk helyet, így elindultunk megkeresni. A tömeg ekkorra már elég nagy volt, így lassan lehetett haladni. A főutat, ami helyet ad a fesztiválnak ekkor még nem zárták le, és közlekedhettek az autók, így az amúgy széles járdákon hömpölygött a tömeg.
Kb fél órával kezdés előtt foglaltuk el a helyünket.

Lassan az autók is megszűntek, és elzárták az utat a forgalom elől, majd felsorakoztak a helyükre a hatalmas nebuta-k és dobok, és az ezeket húzó-toló emberkék a hozzájuk tartozó furulyázó, éneklő, táncoló, cintányérozó kísérő csoportokkal.
Hangos durranás jelezte a kezdést, amikor is kezdetét vette a felvonulás. Megszólaltak a dobok, furulyál, cintányérok és elindult a sokaság.


Nebuta alulról. Nem lehetett könnyű dolguk ^^

Gyerekek is húztak mini nebuta-t :)





Bizonyos szakaszonként mindig megálltak, forgatták a hatalmas nebuta-kat, hogy jól meglehessen nézni. Mindig oda tolták a közönség egyik részéhez, akik hangos tapssal és ovációval fogadták.

Elképesztőek voltak ezek a hatalmas papírteremtmények, amiknek a megalkotása nem semmi munka lehetett. Sok ember közösen, sok munkát és energiát bele fektetve csinálta, hogy az emberek megcsodálhassák őket és örömüket leljék benne. Majd a fesztiválon szintén sok ember közösen fekteti bele az energiáját, és összhangban dolgozik, hogy mozgásra bírja ezeket a többségében órási és súlyos alkotásokat.


Videót is készítettem:




A videó nem tudja sajnos vissza adni milyen is volt élőben.
Nagyon látványos volt, és áradt az energia az egészből. A dobok, a furulyák hangja, ahogy az a rengeteg ember egyszerre, egy ritmusra ütötte a dobot és szólaltatta meg a furulyát, táncolt. Akik tolták a hatalmas és súlyos nebuta-kat, a lelkes tömeg.
Nagyon élveztem, örülök, hogy sikerült eljutnom. :)

bai bai~



2 megjegyzés:

  1. Hát, valahogy át tudom érezni, amit a piac váltott ki belőled. :S Azok a polipkarok... O_O #fúj

    Bírom, ahogy a dwaejitokkid olykor befigyel a képeken. xD ♥
    Azt hittem a neBUTAn lesz a malac. :S

    Ayaka családja nem ebben a nyelvjárásban beszél? Mennyire értetted őket? Vagy veled standard japánul beszéltek?

    Annyira csodálatos lehetett ez a fesztivál. <3 Már az alapján is, amennyit a beszámolód, a képek és a videók átadtak belőle. Élőben biztos még ennél is varázslatosabb. *_*
    Az ilyen bejegyzéseid alatt gondolkozom mindig azon, hogy annyira kihasználod azokat a hónapokat, amíg kint vagy, hogy jobban talán már nem is lehetne. És ez annyira jó. ♥ Ott vagy és éled az álmod, igazán éled. :)

    VálaszTörlés
  2. Ugye, hogy nem étvágygerjesztő látvány? :'D

    Mert dwaejitokki mindenhol velem van :D ♥

    Nagyjából értettem őket, de szerintem igyekeztek is úgy mondani, hogy megértsem :D Az anyukája meg amúgy megint más nyelvjárás, nem Tsugaru-ben xD

    Tényleg nagyon varázslatos volt *w* Csak úgy árad az energia :)
    Amennyire a lehetőségeim engedik, próbálom kihasználni a lehetőségeket :) De ehhez Ayaka is sokban hozzá járul, mert nélküle nem jutottam volna el ide ^^ ♥

    VálaszTörlés